Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vertebroplastika je minimálně invazivní zákrok, který byl poprvé popsán v literatuře v 80. létech minulého století francouzskými lékaři Galibertem a Deramondem. Poprvé byla použita k léčbě agresivního hemangiomu krční páteře.

Kyfoplastika byla poprvé provedena v roce 1998 v americe za spolupráce s firmou Kyphon. Byla poprvé použita k léčbě osteoporotické zlomeniny páteře.

Novinky:

Vzhledem k možným komplikacím těchto zákroků je snahou výrobců o co nejbezpečnější systémy. Existují dvě hlavní cesty vývoje. První cestou je zdokonalování vlastních zaváděcích a plnících systému se snahou o zabránění úniku cementu (například vertebral body stenting - rozepětí výstuže v obratli s její následným vyplnění cementem či aplikace cementu do  zádržných systémů) a druhou je změna chemických a i biologických vlastností cementu (tuhnutí, dobrá tolerance pro tělo, dobrá viditelnost, samoodbouratelnost apod.), kdy cement se udrží pouze ve zlomeném obratli a je nemocným dobře tolerován.

V minulém roce byly publikovány v časopise New England Journal of Medicine dvě dvojitě slepě kontrolované studie od dr. D.F. Kallmese a  dr. R. Buchbinder, které neprokázaly rozdíl mezi vertebroplastikou a prostou injekcí kortikosteroidu a analgetika k periostu postiženého obratle. Limitacemi těchto studií je zejména malý počet zařazených nemocných a další řada faktorů, které se mohli na výsledku těchto studií podepsat. Zcela jistě bude nutné doplnit další studie. Nedávno publikována studie VERTOS II. (Lancet 2010) však dospěla k opačnému závěru a nemocní ošetření vertebroplastikou oproti konzervativní terapii z této metody profitovali. Výsledky této studie odpovídají naším vlastním zkušenostem. Podle doporučení vyplývajícíh s těchto studié je zcela zásadní otázkou zda odpovídá klinický nález prokázané čerstvé zlomenině na MR. Při diskrepanci etáže je pak pro nemocné lepší zvolit konzervativní terapii.  

 


 


 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář