Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pulzní radiofrekvence je metodou relativně novou, kdy první popis v medicinské literatuře byl v roce 1998. V České republice  se postupně rozšiřuje od roku 2000 a provádí se ve specializovaných centrech. Ve FN  Hradec Králové je metoda prováděná od roku 2006. Jedná se o nedestruktivní "neuromodulační" techniku při které se k postiženému nervovému kořeni zavede přes jehlu elektroda pomocí které se aplikuje střídavý proud o velmi nízké intenzitě. Většina ošetření trvá 2 x 2 minuty, celková doba zákroku se pak pohybuje okolo 20 - 40 minut.
Přechodně dochází k otoku kořene - to může vést k přechodnému zvýšení Vašich bolestí (to trvá max do 1 měsíce, u většiny nemocných cca. 4-7 dnů). Poté postupně nastupuje vlastní protibolestivý efekt.

INDIKACE:

1. Kořenový syndrom nehodící se k operační léčbě

2. Facetový syndrom (postižení intervertebrálních kloubů artrózou)

3. Ošetření hrudního či bederního sympatiku - vede k vasodilataci

4. Ošetření ggl. coeliacum či ggl. hypogastricum - bolesti u chron. pankreatitidy, tu pankreatu apod..

Komplikace:

1. Přímé poranění kořene - ochrnutí končetiny - je velmi vzácnou komplikací, která může nastat pokud při zavídění jehly sebou prudce trhnete. Je potřeba zůsta v klidu a neprovádět prudké pohyby během zavádění jehly.

2. Krvácení - větší krvácení je možné pokud berete současně léky na ředěné krve (warfarin) - o tomto typu léčby nás informujte před zákrokem (ideální hodnoty INR pro bezpečné provedení zákroku je pod 1,3, případné převedení na nízkomolekulární hepariny).

3. Zánětlivé komplikace - vzácná možnost zanesení infekce do místa zákroku nebo atakování již zánětlivě změněného terénu - například po předchozích obstřicích, operacích apod..
 

Doporučení po zákroku:
Záleží na přesném typu  zákroku.

1. Ošetření nervového kořene :  U ošetření kořene nesmíte bezprostředně po výkonu řídit motorová vozidla. Minimálně 1 den klidu, optimálně 2-3 dny klidového, šetřivého režimu. Pokračovat v léčbě léky, nevysazovat bez dohody s lékařem zejména opiáty.

2. Facetový syndrom: bezprostředně po zákroku neřídit motorová vozidla. Klidový režim nejméně 1 den po zákroku, optimálně 2-3 dny. Pokračovat v léčbě léky.

3. Ošetření ganglií: klidový režim nejméně jeden den


Informace pro lékaře:
Před zákrokem je nutná znalost: přítomnost kardiostimulátoru (relativní kontraindikace), probíhající antikoagulační léčba či koagulační porucha případně zánětlivá afekce.

Výsledky u našich nemocných:

Na našem pracovišti bylo během uplynulých 6let provedeno více jak 1000 zákroků. Při ošetření kořene máte 65 % pravděpodobnost nástupu analgetického (umrtvujícího) efektu, který trvá průměrně ¨7 měsíců.

U ošetření facetového syndromu je efekt u 60 % nemocných a trvá v průměru 6 měsíců.
 

U ošetření ggl. coeliacum při diagnóze bolestí při chronické pankreatitidě je průměrná doba efektu 9 měsíců.

U bolestí při nádorech slinivky je úspěšnost pouze u 25 % nemocných.