Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro koho jsou tyto zákroky vhodné?

Osteoporotická zlomenina páteř.

Vhodnými kandidáty pro tyto zákroky jsou pacienti s již průkázanou osteoporózou, kteří mají lokální bolesti zad a prokázanou zlomeninu obratlového těla. Tato zlomeniny by měla optimálně být stará 2-20 týdnů. V případě nejasného stáří zlomeniny je nutné zhotovení MR (magnetická rezonance) vyšetření páteře.

Velmi jednoduše si můžete sami určit jak výrazné máte bolesti na stupnici od 0 -10 (0 jste bez bolestí a 10 jsou pro Vás nepředstavitelné bolesti), největší prospěch pak mají pacienti s bolestmi 6 a výše.

Metastatické postižení páteře.

Indikace pacienta s metastázou do páteře je rozhodnutím indikačního týmu, který by měl být složen z onkologa, spondylochirurga a výkon provádějícího lékaře. Tyto zákroky jsou vyhrazené pro úzkou skupinu nemocných. Obecnou a základní podmínkou je, že nález na páteři není určený k radikálnímu chirurgickému zákroku a metastáza způsobuje nemocnému vysoké bolesti.

Agresivní hemangiom páteře.

Jedná se o časté nezhoubné onemocnění páteře, při které je v obratli vytvořený cévní zkrat. Tento zkrat může vést k bolestem a při velkém rozsahu postižení se mlže chovat jako nádor. Perkutánní vertebroplastika je v případě bolestí z této oblasti metodou volby pro léčbu tohoto typu onemocnění. V případě, že hemangiom již tlačí na míchu a způsobuje příznaky míšního či kořenového útlaku (ochrnutí, brnění apod.) tak je vertebroplastika součástí i radikální chirurgické léčby (velká operace).

Mnohočetný myelom páteře

Pacienti s myelomem páteře jsou indikováno na základě dohody hematologa a výkon provádějícím lékařem. vhodné jsou akutní a subakutní zlomemeniny s výraznou lokální bolestivostí, nehodící se ke stabilizační operační léčbě. V případě právě probíhající léčby je jistě nutné zvážit provedení výkonu pod clonou antibiotik či využít cementy s přidaným antibiotikem.

Insuficientní fraktury křížové kosti

Vznikají při osteoporóze nebo po ozařování pánve v rámci léčby onkologických onemocnění (karcinom čípku děložního, karcinom konečníku apod.). jedná se o velmi bolestivá onecnění, vedoucí ve svém akutním stádiu k invalidizace nemocného s jeho upoutáním na lůžku. Efekt se projevuje rychle po operaci.